Saturday, February 14, 2015

Langkah- Langkan untuk mencat kereta lama


Hi  saya ingin mengongsikan pengalaman mencat kereta sendiri bersama-sama keluarga proses mencat ini berdasarkan pengalaman. Semoga bermanfaat.
1. Perkara yang perlu dibuat sebelum proses mengecat adalah mengikis badan kereta yang bertagar atau kasar. Selepas itu anda harus menyemin  pada badan kereta yang berlubang ataupun kemek.
 Nota. simen yang digunakan adalah simen khas untuk kereta sahaja.

    
2. Proses yang seterusnya ialah membalut bahagian yang tidak perlu dicat seperti cermin, tayar dan lain-lain. Peringatan anda harus teliti semasa pembalutan cermin agar  semasa proses pengecatan dapat berjalan lancar dan hasilnya juga hebat


Gambar diatas adalah proses pembalutan.

Jika anda ingin hasilnya lebih hebat anda dicadangkan untuk membuka lampu break belakang dan bumper agar mengelakan tercat.

3. Terpulang dengan anda teknik dan bahan yanga gunakan untuk membalut.
Cadangan bahan yang boleh  digunakan ialah:
(i)surat khabar lama.
(II) loytap kertas.
(iii) Gunting.lakukaN DENGAN BERHATI-HATI 


WAJA KERETA SELEPAS PROSES MENCAT


4. TERDAPAT 2 PROSES SEMASA MENCAT 
PROSES 1 MENCAT DENGAN CAT BERWARNA
PROSES 2. MENCAT DENGAN PENGILAT CAT TAK BERWARNA.

5. SELEPAS PROSES MENCAT SIAP.
Anda dicadangkan untuk tinggalkan selama 1 jam untuk proses pengeringan.
setelah cat tersebut telah kering balutan tersebut boleh dibuka dengan teliti dan berhati-hati . NOTA. proses mencat kereta ini perlu ada ciri keselamatan. anda harus memilik pakaian yang sesuai
semasa mencat, memakai topeng muka atau mulut kawasan tersebut harus ditutup penuh semasa mencat.   sekian ...Ini sahaja perkongsian saya terima kasih. SELAMAT MENCUBA. CUBA DULU BARU TAHU..

No comments:

Post a Comment

Komen